Opět recept vytažený z velmi staré kuchařky vydané v roce 1953, kde je tato sytá polévka uvedena jako „Falešná houbová dršťková“. Hřibovité houby nejsou, k 12 měsíčkům nepůjdu. Ale hlíva je ve své zimní kondici, s obsahem prospěšných betaglukanů (posilují imunitu).
Ingredience
Polévka
- 300 g nasekaných klobouků z hlívy (nohy jsou tuhé)
- 60 g sádla nebo oleje
- 100 g jemně strouhané polévkové zeleniny – mrkev, petržel, celer (nemusí být je skvělá i bez zeleniny)
- 2 menší stroužky česneku podrcené
- 1 malá cibule
- 60 g vloček pohankové (můžete dát ½ speciálních ovesných bezlepkových)
- ½ káv. lžičky mletého kmínu
- 2 káv. lžičky sladké papriky
- 1 káv. lžička rajského protlaku (bez lepku) rozmíchaná ve dvou pol. lžících teplé vody
- 1 pol. lžíce drhnuté majoránky (v ruce promnuté)
- ½ kostičky zeleninového bujónu Alnatura nebo Würzel
- sůl podle chuti (pozor do druhého dne se rozloží)
- 1,5 l horké vody
Postup
1. Na sádle osmažíme česnek s cibulí jen do sklovita. Zmírníme plamen. Přidáme zeleninu a houby krátce osmažíme, přidáme mletý kmín, stále promícháváme. Přisypeme vločky promícháme (směs má tendenci se připalovat).
2. Na směs v hrnci přisypeme papriku a rozdrobíme ½ kostičky bujónu, promícháme a přilijeme horkou vodu. Promícháme a přilijeme rozpuštěný rajčatový protlak. Necháme pod pokličkou cca 10 minut probublávat. POZOR! POLÉVKA ZHOUSTNE.
3. Dochutíme, případně přisolíme – každý máme ty chutě trochu nastavené jinak.
Tip: k houbám je možné přidat 3 pol. lžíce propláchnuté červené čočky a polévku uvařit s čočkou. Výborně zahřeje a pohladí třeba z termosky na lyžích.