Slané parmazánové sušenky ozdobené mašlí
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Slané parmazánové sušenky

mlsání nejen pro děti do mikulášské nadílky
bez lepku, laktózy

Rádi zobete něco pikantního a ne moc moučného? Zkuste tyhle sušenky. Z uleželého sýru Gran Moravia jsou lehce pikantní a plné bílkovin. Využít se dá i jiný uzrálý sýr parmazánového typu bez laktózy.

Ingredience

Těsto

  • 80 g bílků (špetka soli)
  • 1 káv. lžička vinného octa bílého
  • 150 g sýru Gran Moravia typ parmazán
  • 20 g kukuřičného nebo rýžového škrobu
  • vodu na ruce
  • nesolené pistácie na dozdobení (nemusí být)

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem. Bílky vyšleháme se špetkou soli a vinným octem do tuhého sněhu.
  2. Do sněhu přisypeme jemně nastrouhaný sýr a škrob. Opatrně promícháme silikonovou stěrkou v těstíčko.
  3. Z těstíčka vlhkýma rukama odebíráme kousky (nemačkáme) a vytvoříme kuličky o průměru cca 2 cm, které mírně zploštíme. Do středu píchneme nesolenou vyloupanou pistácii a pečeme do zlatavého zbarvení asi 15 minut. Sušenky necháme vychladnout na mřížce a podáváme např. ke sklence dobrého bílého vína.

Další skvělé recepty