Bezlepkový švestkový koláč s drobenkou je rychlý, zdravý, málo tučný a dlouho vláčný. Švestky jsou skvělé na krvetvorbu, upravují trávení a působí na čištění našeho zažívání… Co víc si můžeme přát. Jogurt 3,5% můžete nahradit zakysaným výrobkem sójovým či jogurtem Nemléko… nebo použít bezlaktózový, pokud máte kombinaci nesnášenlivosti lepku a laktózy…
Ingredience
Těsto
- 150 g hladké čirokové mouky
- 50 g hladké kukuřičné či rýžové mouky
- 50 g kukuřičného škrobu Gustin nebo rýžového, bramborového či mouky z bílé lepivé rýže
- 140 g třtinového cukru
- 2 celá vejce
- 50 ml řepkového oleje
- 220 g bílého jogurtu 3,5 % tuku např. Hollandia bez laktózy nebo Jihočeský Madeta, laktóza méně než 0,01 %
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- ½–¾ bezlepkového prášku do pečiva Labeta
Na povrch
- 500–600 g vypeckovaných a pokrájených švestek
- nadrcené bezlepkové piškoty
- plátky mandlí (nemusí být)
Dále potřebujeme
- pečící papír
- pečící nádoba 20 × 30 cm
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny, přidáme olej a po lžících jogurt až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části – mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.
- Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30–35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá jen s drobečky.
- Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny…