Svačinové čirokové bochánky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Svačinové čirokové bochánky

Svačinové čirokové bochánky jsou ideální třeba po tréninku. Jedná se o nekynuté tmavé křupavé svačinové pečivo z jednodruhových mouk, díky čiroku protizánětlivé.

Ingredience (10 ks)

Těsto

  • 100 g hladké čirokové mouky
  • 50 g polohrubé čirokové mouky
  • 50 g chia mouky
  • 100 g kukuřičného škrobu
  • 350 ml podmáslí
  • 2 polévkové lžíce pohankové lámanky (nemusí být)
  • po jedné kávové lžičce soli, kypřícího prášku, jedlé sody a drceného kmínu
  • hrubá sůl a kmín na posypání

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouky, pohankovou lámanku, sůl, koření, kypřící prášek a jedlou sodu. Přilijeme celý objem podmáslí a několikrát jemně promícháme vařečkou až se suroviny spojí a vytvoří lepivější těsto.
  2. Těsto odebíráme navlhčenými dlaněmi, vytvoříme bochánek a plníme do silikonových nebo vymazaných keramických formiček na muffiny nebo do papírových košíčků (alespoň tři v sobě) postavených na plechu. Posypeme kmínem a hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut.
  3. Po upečení sundáme opatrně horké formičky s bochánky z plechu na mřížku. Po chvilce je vyndáme z formiček a necháme je na mřížce vychladnout volně už bez formiček.

Další skvělé recepty