Cukroví, které Vám připomene tradiční Masarykovo, jen je plné mandlí a sušeného ovoce a pochází od německých sousedů. Je třeba, aby se kousky rozležely v plechové krabičce někde v chladu alespoň 2 týdny.
Ingredience
Těsto
- 100 g sušených brusinek nebo rozinek
- 100 g sušené kandované BIO pomerančové kůry + 2 pol. lžíce Tuzemáku
- 150 g sušených meruněk
- 100 g sekaných oloupaných mandlí
- 100 g mandlové mouky
- citrónová kůra z 1 Bio citrónu
- 150 g mandlového marcipánu
- 120 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
- ½ káv. lžičky mletého hřebíčku + 1 káv. lžička skořice
- 1 celý kypřící prášek bez lepku a špetka soli
- 250 g Alsan tuku
- 2 velká vejce L nebo tři malá S
- 25 g mletého zlatého lnu nabobtnalého v 80 ml horké vody (30 minut odstátého)
- 600 g Schär mix B + na podsypání
Dále potřebujeme
- 100 g moučkového cukru + 2 g s pravou vanilkou na obalení
- potravinová folie
- pečící papír
- ostrý nůž
Postup
- Meruňky propláchneme horkou vodou, osušíme a pokrájíme na kousky. Do mísy vložíme všechny mouku, ve které rukou rovnoměrně rozmačkáme gel z lněného semínka, přidáme suché suroviny i sušené ovoce a koření, sůl a kypřidlo, přistrouháme marcipán, studený tuk a přidáme vejce. Rukama vyhněteme rychle těsto, které rozdělíme na 4 stejné bochánky.
- Každý bochánek dáme na kus potravinářské folie a obalíme celé těsto. Ve folii rukama vyválíme z bochánku šišku nebo hádka o průměru cca 3–4 cm. Budeme mít tedy 4 hádky ve folii, které dáme na 24 hodin odpočinout do ledničky.
- Druhý den těsta postupně vybalíme a ostrým nože krájíme studené na špalíčky o velikosti cca 1,5 cm. Cca 80 ks poklademe na plechy vyložené pečícím papírem a vyhřejeme troubu na 175 °C. Pečeme z jedné strany cca 10–12 minut do světle zlatavého zbarvení. Pak plech vyndáme na mřížku, chvilku počkáme a kousky opatrně na plechu obrátíme. Pečeme z druhé strany cca 8–10 minut.
- Po upečení necháme kousky krátce vychladnout na mřížce a obalujeme ve směsi cukrů. Necháme úplně vychladnout, pak vložíme do plechové krabice a necháme v chladu a suchu alespoň 2 týdny odpočinout.