Vánoční štola – miništoly jako cukroví

Vánoční štola – miništoly jako cukroví

Cukroví, které Vám připomene tradiční Masarykovo, jen je plné mandlí a sušeného ovoce a pochází od německých sousedů. Je třeba, aby se kousky rozležely v plechové krabičce někde v chladu alespoň 2 týdny.

Ingredience

Těsto

  • 100 g sušených brusinek nebo rozinek
  • 100 g sušené kandované BIO pomerančové kůry + 2 pol. lžíce Tuzemáku
  • 150 g sušených meruněk
  • 100 g sekaných oloupaných mandlí
  • 100 g mandlové mouky
  • citrónová kůra z 1 Bio citrónu
  • 150 g mandlového marcipánu
  • 120 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
  • ½ káv. lžičky mletého hřebíčku + 1 káv. lžička skořice
  • 1 celý kypřící prášek bez lepku a špetka soli
  • 250 g Alsan tuku
  • 2 velká vejce L nebo tři malá S
  • 25 g mletého zlatého lnu nabobtnalého v 80 ml horké vody (30 minut odstátého)
  • 600 g Schär mix B + na podsypání

Dále potřebujeme

  • 100 g moučkového cukru + 2 g s pravou vanilkou na obalení
  • potravinová folie
  • pečící papír
  • ostrý nůž

Postup

  1. Meruňky propláchneme horkou vodou, osušíme a pokrájíme na kousky. Do mísy vložíme všechny mouku, ve které rukou rovnoměrně rozmačkáme gel z lněného semínka, přidáme suché suroviny i sušené ovoce a koření, sůl a kypřidlo, přistrouháme marcipán, studený tuk a přidáme vejce. Rukama vyhněteme rychle těsto, které rozdělíme na 4 stejné bochánky.
  2. Každý bochánek dáme na kus potravinářské folie a obalíme celé těsto. Ve folii rukama vyválíme z bochánku šišku nebo hádka o průměru cca 3–4 cm. Budeme mít tedy 4 hádky ve folii, které dáme na 24 hodin odpočinout do ledničky.
  3. Druhý den těsta postupně vybalíme a ostrým nože krájíme studené na špalíčky o velikosti cca 1,5 cm. Cca 80 ks poklademe na plechy vyložené pečícím papírem a vyhřejeme troubu na 175 °C. Pečeme z jedné strany cca 10–12 minut do světle zlatavého zbarvení. Pak plech vyndáme na mřížku, chvilku počkáme a kousky opatrně na plechu obrátíme. Pečeme z druhé strany cca 8–10 minut.
  4. Po upečení necháme kousky krátce vychladnout na mřížce a obalujeme ve směsi cukrů. Necháme úplně vychladnout, pak vložíme do plechové krabice a necháme v chladu a suchu alespoň 2 týdny odpočinout.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty