Cannoli je klasická sicilská pochoutka do ruky z těch nejlepších italských cukráren. Krém můžete libovolně měnit. Nejlepší je klasický s pomerančem sypaný pistáciemi.
Ingredience (20 ks)
Těsto
- 250 g Schär mix Bread + na podsypání
- 1 lžička mleté skořice
- 1 špetka soli
- 20 g krupicového cukru
- 50 g Alsanu BIO
- 1 vejce (55 g)
- 90 g sladkého dezertního vína (Marsala, já použila portské)
- 1 bílek
- 400 ml řepkového oleje na smažení + 100 g ztuženého tuku Iva apod.
Krém bez laktózy
- 1 balení mascarpone bez laktózy, vykapaného vyšleháme s 1 balení jihočeského pomazánkového bez laktózy vykapaného, přidáme 2 pol. lžíce cukr moučky a přišleháme 2 pol. lžíce 100% pasty z pistácií Diana oříšky.
- Necháme vychladit.
Krém bez mléka
- Vyšleháme 125 g povoleného Alsanu BIO s 2–3 pol. lžícemi moučkového cukru, přišleháme Vegan cream-cheese od Violife (150 g) pokojové teploty, až se hmota spojí, přišleháme 1–2 pol. lžíce kokosového Plantonu (náhradu zakysané smetany) a pastu z pistácií.
- Hotový jemný krém necháme krátce vychladit.
Na dohotovení
- trubičky na kremrole
- rozpuštěná čokoláda na omočení krajů trubiček
- posekané pistácie
Postup
- Ve větší míse smícháme sypké suroviny. Směs promícháme s kousky nakrájeného studeného tuku až se vytvoří drobenka, pak přidáme vejce a víno. Vypracujeme bochánek křehkého kompaktního těsta, který poprášíme moukou a zabalíme do potravinářské fólie. Vložíme přes noc do lednice (nejméně na 2 hodiny).
- Do mističky si oddělíme vaječný bílek a jemně ho našleháme metličkou. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozválíme na výšku cca 2–3 mm. Z rozváleného těsta vykrajujeme skleničkou o průměru cca 6–7 cm kolečka (průměr by měl být menší než délka kovových trubiček). Kolečka těsta navinujeme na trubičky a spoj těsta slepíme pomocí bílku. POZOR, aby se bílek nedostal na trubičku.
- V menším a vyšším kastrůlku rozehřejeme olej s tukem na teplotu 160–170 °C (cca stupeň 6). Připravené trubičky smažíme po 1–2 kusech v rozpáleném oleji z každé strany dozlatova, potrvá to asi dvě minuty. Použila jsem na manipulaci kuchyňskou pinzetu a vidličky. Trubičky necháme okapat na ubrouscích a po vychladnutí je opatrně sundaváme z formiček.
- Vychladlé trubičky omočíme v rozpuštěné čoko-polevě a po zatuhnutí plníme zdobící trubičkou krémem, ozdobit můžeme posekanými pistáciemi.