Cannoli plněné pistáciovým krémem
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Cannoli plněné pistáciovým krémem

Cannoli je klasická sicilská pochoutka do ruky z těch nejlepších italských cukráren. Krém můžete libovolně měnit. Nejlepší je klasický s pomerančem sypaný pistáciemi.

Ingredience (20 ks)

Těsto

  • 250 g Schär mix Bread + na podsypání
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 20 g krupicového cukru
  • 50 g Alsanu BIO
  • 1 vejce (55 g)
  • 90 g sladkého dezertního vína (Marsala, já použila portské)
  • 1 bílek
  • 400 ml řepkového oleje na smažení + 100 g ztuženého tuku Iva apod.

Krém bez laktózy

  • 1 balení mascarpone bez laktózy, vykapaného vyšleháme s 1 balení jihočeského pomazánkového bez laktózy vykapaného, přidáme 2 pol. lžíce cukr moučky a přišleháme 2 pol. lžíce 100% pasty z pistácií Diana oříšky.
  • Necháme vychladit.

Krém bez mléka

  • Vyšleháme 125 g povoleného Alsanu BIO s 2–3 pol. lžícemi moučkového cukru, přišleháme Vegan cream-cheese od Violife (150 g) pokojové teploty, až se hmota spojí, přišleháme 1–2 pol. lžíce kokosového Plantonu (náhradu zakysané smetany) a pastu z pistácií.
  • Hotový jemný krém necháme krátce vychladit.

Na dohotovení

  • trubičky na kremrole
  • rozpuštěná čokoláda na omočení krajů trubiček
  • posekané pistácie

Postup

  1. Ve větší míse smícháme sypké suroviny. Směs promícháme s kousky nakrájeného studeného tuku až se vytvoří drobenka, pak přidáme vejce a víno. Vypracujeme bochánek křehkého kompaktního těsta, který poprášíme moukou a zabalíme do potravinářské fólie. Vložíme přes noc do lednice (nejméně na 2 hodiny).
  2. Do mističky si oddělíme vaječný bílek a jemně ho našleháme metličkou. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozválíme na výšku cca 2–3 mm. Z rozváleného těsta vykrajujeme skleničkou o průměru cca 6–7 cm kolečka (průměr by měl být menší než délka kovových trubiček). Kolečka těsta navinujeme na trubičky a spoj těsta slepíme pomocí bílku. POZOR, aby se bílek nedostal na trubičku.
  3. V menším a vyšším kastrůlku rozehřejeme olej s tukem na teplotu 160–170 °C (cca stupeň 6). Připravené trubičky smažíme po 1–2 kusech v rozpáleném oleji z každé strany dozlatova, potrvá to asi dvě minuty. Použila jsem na manipulaci kuchyňskou pinzetu a vidličky. Trubičky necháme okapat na ubrouscích a po vychladnutí je opatrně sundaváme z formiček.
  4. Vychladlé trubičky omočíme v rozpuštěné čoko-polevě a po zatuhnutí plníme zdobící trubičkou krémem, ozdobit můžeme posekanými pistáciemi.

Další skvělé recepty