Svíčková na smetaně s houskovými knedlíky
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Svíčková na smetaně

bez lepku, bez vajec

Svíčková s knedlíkem, klasika české kuchyně patří i do svátečního vaření bezlepkové rodiny.
Pro bezmléčnou verzi je dobré využít sójovou smetanu k vaření. Rýžová v tomto pokrmu působí poněkud skleněně, ale když není zbytí, lze vařit omáčku i s ní, jíšku případně vytvořit z Alsanu nebo oleje.
Na přílohové knedlíky využijte recept na kynuté Tondovy knedlíky bez lepku, mléka i vajec.

Ingredience

Maso a omáčka

  • 750 g hovězího masa odblaněného (zadní, falešná svíčková)
  • 2 pol. lžíce řepkového oleje
  • 100 g (cca) slaniny pro prošpikování
  • 300 g mrkve cca 3 velké
  • 150 g kořenu petržele
  • 150 g kořenu celeru
  • 1 polovina menší cibule oloupaná
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 vrchovatá káv. lžička plnotučné hořčice
  • 1 rovná lžíce třtinového cukru
  • 1 rovná káv. lžička soli
  • voda nebo hovězí vývar domácí
  • smetana 33%
  • na dochucení citrónová šťáva, sůl, bílý pepř

Případně na jíšku

  • 1 pol. lžíce másla
  • 1-2 pol. lžíce bezl. mouky – Jizerka, SchärFarine, Schär Mix-it, DovesFarm červená

Postup

  1. Maso osolíme, opepříme, prošpikujeme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme celý kus masa.
  2. Když je maso ze dvou stran orestované do hněda přidáme na větší kostky nakrájenou zeleninu, hořčici, třtinový cukr, vše promícháváme. Snížíme plamen o 1/3 a orestujeme maso a zeleninu ze všech stran (nebojte se hnědého zbarvení a přichytávání masa – to vše dá omáčce později chuť), přidáme koření a sůl. Maso je orestované až se začne odlepovat samo ode dna.
  3. Maso zalijeme horkou vodou (cca 750 ml) do polovinu celého kusu (pokud máme použijeme hovězí vývar) a necháme nejméně 1,5 hodiny „táhnout“ při nižším stupni (4,5). Při vaření kontrolujeme množství vody, případně dolijeme do původního množství.
  4. Když je kus při propíchnutí vidličkou měkký, vyndáme ho z vývaru a necháme na talíři odpočinout. Z vývaru vyndáme koření (dobré ho zavázat do pytlíčku z fáčoviny, pak se lépe vyndává). Základ se zeleninou vyšleháme ponorným mixérem v omáčku, kterou zjemníme podle chuti vysokoprocentní smetanou.
  5. Pokud chceme omáčku hustější, rozpustíme v malém kastrůlku máslo nebo olej či margarín a přisypeme mouku. Jíšku vytvoříme za stálého míchání, poznáme to, že se tvoří bubliny a základ zezlátne až zhnědne.
  6. Horkou hotovou jíšku vždy přidáváme za stálého míchání do horké omáčky. Pořádně rozmícháme a necháme při nižším plameni provařit. Dochutíme citrónovou šťávou, solí, bílým pepřem.
  7. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a knedlíkem, případně brusinkovým či rybízovým želé.

Další skvělé recepty