Svíčková s knedlíkem, klasika české kuchyně patří i do svátečního vaření bezlepkové rodiny. Pro bezmléčnou verzi je dobré využít sójovou smetanu k vaření. Rýžová v tomto pokrmu působí poněkud skleněně, ale když není zbytí, lze vařit omáčku i s ní, jíšku případně vytvořit z Alsanu nebo oleje. Na přílohové knedlíky využijte recept na kynuté Tondovy knedlíky bez lepku, mléka i vajec.
Ingredience
Maso a omáčka
- 750 g hovězího masa odblaněného (zadní, falešná svíčková)
- 2 pol. lžíce řepkového oleje
- 100 g (cca) slaniny pro prošpikování
- 300 g mrkve cca 3 velké
- 150 g kořenu petržele
- 150 g kořenu celeru
- 1 polovina menší cibule oloupaná
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 2 ks bobkového listu
- 1 vrchovatá káv. lžička plnotučné hořčice
- 1 rovná lžíce třtinového cukru
- 1 rovná káv. lžička soli
- voda nebo hovězí vývar domácí
- smetana 33% (bezlaktózová 30%)
- na dochucení citrónová šťáva, sůl, bílý pepř
Případně na jíšku
- 1 pol. lžíce másla (bezlaktózové máslo či Alsan)
- 1–2 pol. lžíce bezl. mouky – Jizerka, SchärFarine, Schär Mix-it, DovesFarm červená
Postup
- Maso osolíme, opepříme, prošpikujeme. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, přidáme celý kus masa.
- Když je maso ze dvou stran orestované do hněda přidáme na větší kostky nakrájenou zeleninu, hořčici, třtinový cukr, vše promícháváme. Snížíme plamen o ⅓ a orestujeme maso a zeleninu ze všech stran (nebojte se hnědého zbarvení a přichytávání masa – to vše dá omáčce později chuť), přidáme koření a sůl. Maso je orestované až se začne odlepovat samo ode dna.
- Maso zalijeme horkou vodou (cca 750 ml) do polovinu celého kusu (pokud máme, použijeme hovězí vývar) a necháme nejméně 1,5 hodiny „táhnout“ při nižším stupni (4,5). Při vaření kontrolujeme množství vody, případně dolijeme do původního množství.
- Když je kus při propíchnutí vidličkou měkký, vyndáme ho z vývaru a necháme na talíři odpočinout. Z vývaru vyndáme koření (dobré ho zavázat do pytlíčku z fáčoviny, pak se lépe vyndává). Základ se zeleninou vyšleháme ponorným mixérem v omáčku, kterou zjemníme podle chuti vysokoprocentní smetanou.
- Pokud chceme omáčku hustější, rozpustíme v malém kastrůlku máslo nebo olej či margarín a přisypeme mouku. Jíšku vytvoříme za stálého míchání, poznáme to, že se tvoří bubliny a základ zezlátne až zhnědne.
- Horkou hotovou jíšku vždy přidáváme za stálého míchání do horké omáčky. Pořádně rozmícháme a necháme při nižším plameni provařit. Dochutíme citrónovou šťávou, solí, bílým pepřem.
- Maso nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a knedlíkem, případně brusinkovým či rybízovým želé.