Chlebíčková veka z Tondových rohlíků
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Chlebíčková veka z Tondových rohlíků

bez lepku, mléka i vajec

Ingredience

Těsto

  • 400 g Schär Mix Bread nová receptura
  • 100 g Doves Farm samokyřící + na posypání válu
  • 7 g sušeného droždí
  • 60 g rozpuštěného sádla
  • 400–450 ml teplé vody
  • 1 lžička soli cca 6–8 g
  • 1 lžíce medu nebo čekankového sirupu

Dále potřebujeme

  • mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy
  • vál
  • váleček
  • plech
  • pečící papír
  • sádlo na potření

Postup

  1. Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme se solí, promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme půl objemu teplé vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto, postupně přiléváme zbytek vody až vytvoříme mírně lepivý bochánek polotuhého těsta (cca 2 minuty).
  2. Těsto přiklopíme a necháme kynout v lednici přes noc. Ráno těsto vyndáme do tepla a necháme cca 1,5–2 hodiny v teple vzpamatovat. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta „vpije“. Do trouby na dno dáme hrnec s cca 300 ml vody, troubu nahřejeme na 250 °C.
  3. Těsto rozdělíme na 3 stejné části (cca 330 g), které rozválíme do trojúhelníku. Z každé části vytvarujeme rohlík – od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Klademe na bagetový plech, lze i na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo).
  4. Bagety na plechu, zastříkneme vodou a necháme v teple odpočinout na cca 20 minut. Pak je vyndáme, troubu zahřejeme na 250 °C a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut, pak troubu stáhneme na 210 °C a dopékáme cca 10 minut. Po upečení vyndáme pečivo vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu, zůstane vláčné i druhý den a třetí… Balíme do plátna a alobalu nebo do speciálních sáčků na pečivo.

Další skvělé recepty