Chuť jablek, vlašských ořechů a k tomu odlehčený krém ze zakysané smetany a čokolády. Tyhle kostky se rozpouští na jazyku jako medovník, a přece v nich žádný med není… Pokud máte olej z vlašských jader, zákusek ozvláštníte a vlastně i ozdravíte. Na čokoládový krém jsem použila čokoládu, která se nově objevila na trhu a to – mléčnou čokoládu Valor nejen bez lepku, ale i se sníženým obsahem laktózy pod 0,01…
Ingredience
Těsto
- 3 celá střední vejce
- 150 g třtinového hnědého cukru
- 50 g hladké rýžové mouky
- 50 g polohrubé rýžové mouky
- 50 g jablečné mouky nebo jablečné vlákniny
- 150 ml rostlinného mléka
- 100 ml řepkového oleje nebo oleje z vlašských ořechů
- ½ kypřícího prášku bez lepku
- 100 g posekaných jader z vlašských ořechů + na ozdobení půlky jader
- 100 g drobně posekané mléčné čokolády bez laktózy (např. Valor, Frankonia)
Poleva
- 150 g rozpuštěné a zchladlé mléčné bezlaktózové čokolády
- 150 ml zakysané smetany bez laktózy
Dále potřebujeme
- pečící nádoba 20 × 30 cm vyložená pečícím papírem (přichycená kapkou oleje k pečící nádobě)
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Mixérem vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme mléko a olej, opatrně prošleháme. Opatrně vmícháme nasekané ořechy čokoládu. Ve vedlejší misce si promícháme mouky s jablečnou vlákninou a kypřícím práškem.
- Do vaječné směsi s ořechy a čokoládou přimícháme silikonovou stěrkou nebo vařečkou moučnou směs a vytvoříme těsto, které přelijeme do pečící nádoby vyložené papírem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá.
- Hotový korpus dáme po upečení vychladnout na mřížku.
- Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu, odstavíme. Až zchladne na pokojovou teplotu přimícháme metličkou zakysanou smetanu. Spojíme v hladký krém.
- Vychladlý korpus potřeme krémem a dozdobíme třeba půlkami jader ořechů.