Kysané zelí a čirok, protizánětlivá dvojka… a aby to bylo i skvělé a chutné přidejte domácí sádlo a škvarky… už to nebude tak zdravé, ale skvostné…
Tip: Vejce lze nahradit lžičkou xantanu, guaru nebo vaječnou náhradou Vegavajo, skvělá je i lžíce jemné cizrnové mouky.
Ingredience
Těsto
- 200 g hladká čiroková mouka
- 50 g polohrubá čiroková mouka
- 50 g kukuřičného škrobu (např. Gustinu)
- 1 vejce
- 250 ml teplé vody
- 2 vrchovaté pol. lžíce sádla (necháme rozpustit) + sádlo na vymazání plechu
- 1 hrst drobných škvarků
- 2 hrsti kysaného posekaného zelí
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička uzené nebo obyč. papriky
- 2 kávové lžičky celého kmínu
Postup
- Troubu vyhřejte na 200 °C. Velký plech vymažeme sádlem. Sádlo do zelňáků si rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnce. Posekáme zelí.
- Mouky smícháme se škrobem, kořením, škvarky, zelím. Přidáme rozklepnuté vajíčko, teplou vodu a rozpuštěné sádlo. Všechno promícháme v lepivé těsto.
- Rukou namočenou v teplé vodě rozprostřeme těsto po celé ploše plechu. Vrstva je vysoká cca 1 cm. Nožem vyznačíme v těstě mřížku na jednotlivé porce cca čtverce 5 × 5 cm.
- Plech vložíme do trouby a necháme péct cca 30–40 minut do zlatohněda a křupava. Necháme na plechu vychladnout a odlamujeme jednotlivé čtverečky nebo si pomůžeme nožem. Jsou skvělé i několik dní, pokud to vydržíte…