Čirokové zelňáčky

Čirokové zelňáčky

Kysané zelí a čirok, protizánětlivá dvojka… a aby to bylo i skvělé a chutné přidejte domácí sádlo a škvarky… už to nebude tak zdravé, ale skvostné…
Tip: Vejce lze nahradit lžičkou xantanu, guaru nebo vaječnou náhradou Vegavajo, skvělá je i lžíce jemné cizrnové mouky.

Ingredience

Těsto

  • 200 g hladká čiroková mouka
  • 50 g polohrubá čiroková mouka
  • 50 g kukuřičného škrobu (např. Gustinu)
  • 1 vejce
  • 250 ml teplé vody
  • 2 vrchovaté pol. lžíce sádla (necháme rozpustit) + sádlo na vymazání plechu
  • 1 hrst drobných škvarků
  • 2 hrsti kysaného posekaného zelí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička uzené nebo obyč. papriky
  • 2 kávové lžičky celého kmínu

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 200 °C. Velký plech vymažeme sádlem. Sádlo do zelňáků si rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnce. Posekáme zelí.
  2. Mouky smícháme se škrobem, kořením, škvarky, zelím. Přidáme rozklepnuté vajíčko, teplou vodu a rozpuštěné sádlo. Všechno promícháme v lepivé těsto.
  3. Rukou namočenou v teplé vodě rozprostřeme těsto po celé ploše plechu. Vrstva je vysoká cca 1 cm. Nožem vyznačíme v těstě mřížku na jednotlivé porce cca čtverce 5 × 5 cm.
  4. Plech vložíme do trouby a necháme péct cca 30–40 minut do zlatohněda a křupava. Necháme na plechu vychladnout a odlamujeme jednotlivé čtverečky nebo si pomůžeme nožem. Jsou skvělé i několik dní, pokud to vydržíte…

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty