Aneb jak ukrýt řepu a zdravější mouku do skvostného dezertu….. Kombinace řepy a mouky kokosové dodá dezertu vlákninu, kokosový cukr má nižší GI než cukr krupicový a v pečeném těstě chutná lehce jako kokosový karamel, no a náš rumíček Tuzemáček to všechno provoní a krásně pomůže nakypřit a spojit.
Ingredience
Těsto
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
- 200 g změklého tuku Alsan
- 150 g kokosového cukru
- 25 g mletého lněného semínka spařeného a rozšlehaného v 100 ml horké vody (gel)
- 200 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
- 200 g strouhané vařené řepy
- 100 ml kvašeného jablečného Cideru
- 3 pol. lžíce Tuzemáku
- 6 g kypřícího prášku, 2 g jedlé sody, velká špetka soli
- 200 g jemné pohankové mouky (Natural Jihlava) + 40 g kokosové mouky (Natural Jihlava)
Na dozdobení:
- 200 g hořké čokolády rozpuštěná a prošlehaná s 1 pol. lžící řepkového oleje
- kokosové plátky, sušené květiny nebo pistáciové posekané oříšky
Dále potřebujeme
Forma na biskupský chlebíček, vymazaná Alsanem a vysypaná kokosovou moučkou nebo bzl. strouhankou
Postup
- Troubu rozehřejeme na 175°C. Tuk si vyšleháme s kokosovým cukrem do pěny (i 5 minut). Přidáme gel z lněného semínka, čokoládu a nastrouhanou řepu prošleháme až se vše spojí, nakonec krátce přišleháme alkohol a cider.
- K čokoládové krémové směsi přidáme směs mouky s kypřícím práškem, solí a sodou a už jen krátce metličkou sypké suroviny vmícháme. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. (První 30 minut vůbec troubu neotvíráme)! Pokud se chlebíček připaluje shora, dopékáme jej pod alobalem.
- Po upečení necháme chlebíček krátce zchladnout na mřížce a poté vyndáme a necháme zcela na mřížce úplně vychladnout. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.