Čoko-řepný chlebíček

Čoko-řepný chlebíček

Aneb jak ukrýt řepu a zdravější mouku do skvostného dezertu….. Kombinace řepy a mouky kokosové dodá dezertu vlákninu, kokosový cukr má nižší GI než cukr krupicový a v pečeném těstě chutná lehce jako kokosový karamel, no a náš rumíček Tuzemáček to všechno provoní a krásně pomůže nakypřit a spojit.

Ingredience

Těsto

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

  • 200 g změklého tuku Alsan
  • 150 g kokosového cukru
  • 25 g mletého lněného semínka spařeného a rozšlehaného v 100 ml horké vody (gel)
  • 200 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
  • 200 g strouhané vařené řepy
  • 100 ml kvašeného jablečného Cideru
  • 3 pol. lžíce Tuzemáku
  • 6 g kypřícího prášku, 2 g jedlé sody, velká špetka soli
  • 200 g jemné pohankové mouky (Natural Jihlava) + 40 g kokosové mouky (Natural Jihlava)

Na dozdobení:

  • 200 g hořké čokolády rozpuštěná a prošlehaná s 1 pol. lžící řepkového oleje
  • kokosové plátky, sušené květiny nebo pistáciové posekané oříšky

Dále potřebujeme

Forma na biskupský chlebíček, vymazaná Alsanem a vysypaná kokosovou moučkou nebo bzl. strouhankou

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 175°C. Tuk si vyšleháme s kokosovým cukrem do pěny (i 5 minut). Přidáme gel z lněného semínka, čokoládu a nastrouhanou řepu prošleháme až se vše spojí, nakonec krátce přišleháme alkohol a cider.
  2. K čokoládové krémové směsi přidáme směs mouky s kypřícím práškem, solí a sodou a už jen krátce metličkou sypké suroviny vmícháme. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. (První 30 minut vůbec troubu neotvíráme)! Pokud se chlebíček připaluje shora, dopékáme jej pod alobalem.
  3. Po upečení necháme chlebíček krátce zchladnout na mřížce a poté vyndáme a necháme zcela na mřížce úplně vychladnout. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty