Rychlé, snadné a nadýchané houskové knedlíky bez lepku, při použití samokypřící mouky.
Ingredience
Těsto
- 4 starší bezl. housky
- 4 pol. lžíce bezlepkové mouky, nejlépe DF
- 200–300 ml vlažná voda nebo mléko, může být i rostlinné (podle nasávací schopnosti pečiva)
- 2 vejce (kdo nesmí vejce, použijte prosím lžíci psylia rozpuštěného v 5 lžících horké vody a promíchejte do těsta gel)
- 1 sáček bezl. prášku do pečiva nebo 3 káv. lžičky vinného kamene
- 1 káv. lžička soli
Dále potřebujeme
- hrst nasekané petržele (nemusí být)
- tuk na vymazání hrnečků
Postup
Tip: Tyhle knedlíky dělám z pečiva, které pokazím. Naposledy to byla bílá bageta, která se roztekla do všech světových stran a měla na výšku cca 1 cm. Nakrájela jsem si jí do mrazáku na kostičky a příležitostně je rozmrazuji, když potřebuji udělat rychlé knedlíky… Do mrazáku si dělám i zásobu těchto plátků knedlíků. Ohřívám je v mikrovlnce na talířku pokapané vodou, aby se vytvořila pára nebo pomalu na pařáčku v hrnci.
Pokud uděláte tyto knedlíky z Doves Farm – samokypřící (modrá) budou krásně vláčné i po ohřátí či rozmrazení nedávejte plnou dávku kypřícího prášku – stačí polovina…
- Housky nakrájíme na kostičky, smočíme v tekutině a přidáme ostatní přísady a spojíme v řidší těsto, které plníme do ⅔ tukem vymazaných hrnečků.
- Vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 8–10 minut při výkonu 600 W. Během vaření vyběhnou z hrnečků, ale zase se vrátí zpět!
- Horké hrnečky s knedlíky opatrně vyndáme na prkénko, kulatým nožem uvolníme ze stěn a vyklopíme na prkénko. Po vychladnutí krájíme nití.