Toustový chléb à la MS
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Toustový chléb à la MS

Díky bílkům je tento bezlepkový toustový chléb jako peřinka a i po rozmrazení chutná skvěle.

Ingredience

Těsto

  • 400 g Schär Mix Bread
  • 100 g Doves Farm samokypřící
  • 5 g prášku do pečiva
  • 2 pol. lžíce máku
  • 12 g soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 450–500 ml perlivé vody + 1 pol. lžíce vinného nebo jablečného octa (lze nahradit ciderem)
  • 1 lžíce medu nebo jiného sirupu
  • 60 g řepkového oleje
  • 3 bílky pokojové teploty vyšlehané se špetkou soli a pár kapkami octa v pevný sníh

Dále potřebujeme

  • mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy
  • pečící papír do formy na chlebíček nebo formy na tousťák

Postup

  1. Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypřícím práškem, solí a mákem, promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme na 2× potřebný objem teplé vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
  2. Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
  3. Bílky vyšleháme se solí a kapkou octa do pevného sněhu. K vykynutému těstu přilijeme olej a opatrně zašleháme sníh z bílků (dobře se to dělá v robotu s hnětacím hákem) až vznikne jemné tekuté těsto, které vlijeme do formy na chlebíček či tousťák vystlané pečícím papírem zakryjeme potravinářskou folií a necháme 20 minut odpočívat u nahřívající se trouby. Troubu nahřejeme na 230 °C.
  4. Formu s těstem vložíme (bez folie samozřejmě) do vyhřáté trouby, přidáme troubu na 250 °C a pečeme cca 20 minut, pak chléb zastříkneme slanou vodou, snížíme teplotu na 210 °C a dopékáme cca 20 minut. Pak vyndáme formu s chlebem na mřížku a pomocí papíru opatrně vyklopíme. Krájíme až úplně vychladlý. V chlebovce vydrží díky bílkům v těstě cca 3 dny dobrý a nedrobivý.

Další skvělé recepty