Na Instagramu měl pan cukrář Maršálek housky ve tvaru kytiček… Padl dotaz od Elišky, zda by šly udělat bezlepkové. Ano, při pořádné hydrataci a malé změně v technologii a surovinách, šly. Jo a máslo jsem vyměnila za sádlo… houstičky jsou pak více vláčné a vypečené.
Ingredience
Těsto
- 400 g Schär mix B + na posypání
- 10 g soli + 5 g kypřícího prášku bez lepku
- 5 g cukru krupice
- 15 g čerstvého droždí
- 400 g teplé odstáté vody
- 40 g rozpuštěného sádla
- kmín
- na potření lžička rozpuštěného sádla v 2 lžících teplé vody
Postup
- Mouku promícháme se solí a kypřícím práškem, uprostřed uděláme důlek, do něho vsypeme cukr a na něj rozdrobíme droždí a přilijeme vodu. Rukou vyhněteme lesklé polotuhé těsto. Necháme v uzavřené míse 60–80 minut kynout (mísu s těstem můžete zavřít do nezapnuté trouby).
- K vykynutému těstu přidáme rozpuštěný tuk a pořádně zapracujeme. Kartou nebo nožem rozdělíme těsto na lehce podsypané ploše na 8 stejných dílů. Každý díl ještě rozdělíme na dva kousky, z kterých uválíme válečky. Ty spleteme do copánku a stočíme do kroužku, tak aby uvnitř zůstal otvor a těsto vytvořilo kytičku, konce přeložíme dospod. Kytičky necháme ještě 10–15 minut odpočinout. Pak je lehce přetřeme vodou se sádlem a posypeme kmínem.
- Troubu rozpálíme na 250 ˚C i s vloženým plechem na pečení. Dospod trouby vložíme i nádobu s 250 ml vody, aby se vytvořila pára. Horký plech poprášíme lehce moukou a housky sázíme rovnou na něj. Pokud se toho bojíte, pak vyložte plech pečícím papírem a housky dávejte do trouby na plechu.
- Po vložení pečiva teplotu snížíme na 240 ˚C a pečeme cca 15 minut. Po upečení housky přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Zabalené v alobalu vydrží dobré tři dny.