Lipánkův mražený dort
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Lipánkův mražený dort

Už jste ochutnali nového bezlaktózového Lipánka? Skvělý jen tak nebo s ovocem, jako náplň do různých tvarohových koláčů. A třeba i ve formě zmrzlinového dortíku, třeba ke Dni dětí… Vznikl rychle, jen jsem probrala zásoby v lednici a spíži. Efektní, rychlý a moc dobrý!

Ingredience

Na korpus

  • 150 g rozmixovaných sušenek bez lepku, mléka i vajec (použila jsem zbytky kakaových žraloků Gullón)
  • 65 g tuku bezmléčného Alsanu nebo Prominea

Na jahodový krém

  • 4 kelímky Lipánka laktóza ≥0,01
  • sypká směs na jahodovou náplň od Dr. Oetkera
  • půlky jahod podle velikosti obvodu formy (15–17 cm), tzn. cca 10 středně velkých jahod

Na čokoládový krém

  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka
  • 1 kelímek Lipánka laktóza ≥0,01

Dále potřebujeme

  • otvíratelná forma na dort 15–17 cm
  • pečící papír
  • trocha oleje na vymazání boků formy

Postup

  1. Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.
  2. Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.
  3. Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme, řezem k olejované straně, půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.
  4. Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.

Další skvělé recepty