Už jste ochutnali nového bezlaktózového Lipánka? Skvělý jen tak nebo s ovocem, jako náplň do různých tvarohových koláčů. A třeba i ve formě zmrzlinového dortíku, třeba ke Dni dětí… Vznikl rychle, jen jsem probrala zásoby v lednici a spíži. Efektní, rychlý a moc dobrý!
Ingredience
Na korpus
- 150 g rozmixovaných sušenek bez lepku, mléka i vajec (použila jsem zbytky kakaových žraloků Gullón)
- 65 g tuku bezmléčného Alsanu nebo Prominea
Na jahodový krém
- 4 kelímky Lipánka laktóza ≥0,01
- sypká směs na jahodovou náplň od Dr. Oetkera
- půlky jahod podle velikosti obvodu formy (15–17 cm), tzn. cca 10 středně velkých jahod
Na čokoládový krém
- 150 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka
- 1 kelímek Lipánka laktóza ≥0,01
Dále potřebujeme
- otvíratelná forma na dort 15–17 cm
- pečící papír
- trocha oleje na vymazání boků formy
Postup
- Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme dno formy vyložené pečícím papírem. Necháme krátce vychladit v lednici.
- Čtyři Lipánky na jahodovou náplň vyšleháme se sypkou směsí cca 1 minutu, odložíme stranou. Rozpustíme hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu přišleháme 1 zbývající Lipánek v hladký čokoládový krém.
- Formu s vychlazeným korpusem vymažeme po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládáme, řezem k olejované straně, půlky jahod (mírně zatlačíme do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté opatrně rozetřeme po povrchu dortíku čokoládový krém a celý dortík necháme několik hodin zamrazit.
- Před podáváním, necháme dort při pokojové teplotě odrazit, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.