Narozeninový dvoupatrový dort
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Narozeninový dort pro Apetit

bez lepku

ingredience

Těsto

Velký korpus

  • 5 velkých vajec (L) – žloutky a bílky se špetkou soli a pár kapek citrónové šťávy zvlášť
  • 5 pol. mírně vrchovatých lžic třtinového cukru
  • 2 pol. lžíce horkého čaje Earl Grey
  • 2 rovné lžíce kvalitního kakaa
  • 100 g hořké bezmléčné čokolády (červená Lidl)
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje
  • 3 mírně vrchovaté pol. lžíce samokypřící mouky Doves Farm (Kaufland, Tesco, Globus…)
  • ½ prášku do pečiva bez lepku Labeta (Tesco, Globus)

Náplň

  • 2× rozmražené kostky kaštanového pyré (mrazák Makro) + 1 ušlehaná smetana + Smetafix
  • 1× ušlehaná šlehačka se Smetafixem Dr. Oetkera + 1 lžíce krupic. cukru

Dohotovení

  • moučkový cukr na podsypání
  • 500 g bílého mandlového marcipánu (cukrářské potřeby na internetu; cena 149,- / 1 kg)
  • 50 g červeně obarveného marcipánu (barva červená gelová Wilton atd. nebo hotový červeně barvený – cukrářské potřeby internet)

Dále potřebujeme

  • forma otvírací dortová 23 cm vymazaná slabě tukem a vyložená pečícím papírem
  • mřížka na zchladnutí
  • dortová podložka
  • hladítko na marcipán nebo roztírací karta
  • kovová vykrajovátka – kolečka 2 cm a 1 cm
  • červená saténová stužka
  • pro práci vhodná, kartonová podložka potažená alobalem

Postup

  1. Troubu nahřejeme na 175 °C. Rozpustíme si čokoládu. Z bílků, špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí, pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme, aby se nám přichytil dobře pečící papír.
  2. V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky s vanilkovým extraktem a 4 lžícemi cukru do pěny, přilijeme čaj a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přilijeme zchladlou čokoládu, prošleháme a přisypeme mouku, kakao a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec nadvakrát vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 25–30 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.
  3. Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce jen dort. Rozmrazené kaštanové pyré rozmačkáme vidličkou. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač a pyré, vyšleháme do pevného krému. Druhou smetanu ušleháme se lžící moučkového cukru a přidáme ztužovač, vyšleháme dotuha.
  4. Vychladlý dort na podložce prořízneme, dáme polovinu kaštanového krému, na krém rovnoměrně navrstvíme šlehačku, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici.
  5. Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm. Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu.
  6. Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Zbytek můžeme sami obarvit červenou barvou a nechat rozležet do druhého dne a dozdobíme po obvodu vykrajovanými kolečky, která opravdu jen mírně zespodu navlhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem či rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.

Malý korpus – ingredience

Těsto

  • 3 velká vejce (L) – žloutky a bílky se špetkou soli a pár kapek citrón. šťávy zvlášť
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu (Marks and Spencer)
  • 1 pol. lžíce BIO citronové kůry
  • 3 mírně vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • 1 pol. lžíce citrónové šťávy
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje
  • 3 vrchovaté lžíce Doves Farm samokypřící
  • ½ kypřícího prášku bez lepku Labeta

Náplň

  • na potření meruňkový džem (Lidl nebo domácí) + 3 pol. lžíce do krému
  • ½ jemného tvarohu (125 g) nebo žervé
  • cukr moučka dle chuti a sladkosti marmelády
  • 1× ušlehaná šlehačka se Smetafixem Dr. Oetkera

Dohotovení

  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády + 25 g řepkového oleje
  • moučkový cukr na podsypání marcipánu
  • 700 g zeleného mandlového marcipánu

Dále potřebujeme

  • forma otvírací dortová 15 cm, vymazaná slabě tukem, vyložená pečícím papírem nebo vysypaná kukuřičnou strouhankou
  • mřížka na zchladnutí
  • dortová podložka
  • hladítko na marcipán nebo roztírací karta
  • plastová vykrajovátka – kytičky (domácí potřeby – Orion)
  • zelená saténová stužka
  • kruh menší než průměr dortu, z kartonu nebo čtvrtky, obalený alobalem
  • brčka na sestavení dortu (výztuhy)

Postup

  1. Z bílků, špetky soli a zástřiku citrónu šleháme sníh do ztuhnutí, pak přidáme jednu lžíci cukru a ještě úplně zašleháme do tuhého sněhu. Formu slabě vymažeme tukem, aby se nám přichytil dobře pečící papír.
  2. V míse si mixérem vyšleháme zvlášť žloutky a 2 lžíce cukru do pěny, přilijeme citrónovou šťávu, extrakt, pak kůru a olej opět prošleháme. Do žloutkové směsi přisypeme mouku a kypřící prášek, opět prošleháme. Nakonec nadvakrát vmícháme silikonovou stěrkou sníh. Těsto přelijeme do formy a zvolna pečeme cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z dortu suchá.
  3. Formu s dortem necháme 5 minut vychladnout na mřížce. Pak opatrně vyndáme a necháme s papírem zchladnout na mřížce. Smetanu ušleháme do polotuha a přidáme ztužovač, tvaroh a meruňkový džem, vyšleháme do krému. Čokoládu rozpustíme s olejem a necháme zchladnout.
  4. Vychladlý dort na podložce prořízneme a pomažeme oba vnitřní díly džemem, promažeme polovinou tvarohového krému, opatrně přiklopíme, zbytkem krému potřeme povrch a boky dortu. Necháme alespoň jednu hodinu odpočinout v lednici. Pomocí karty ho potřeme čokoládou a necháme ztuhnout (vše na dortové podložce). Po zatuhnutí dort opatrně odloupneme a přemístíme na kruh papíru s alobalem.
  5. Na cukrem podsypané ploše vyhněteme bílý marcipán, aby byl hladký a jemný, válečkem rozválíme na co největší plochu, o výšce cca 0,5 cm.
  6. Marcipán podebereme a opatrně přemístíme na dort, uhladíme povrch a pokračujeme po obvodu. Marcipán ořízneme po obvodu s rezervou cca 1 cm, který podhrneme pod dort. Ze zbytku vykrajujeme kytičky a vytváříme drobné ruličky (cca 15 ks od každého), která opravdu jen mírně zespodu navlhčíme a přilepíme takto k dortu, přejedeme hladítkem či rovnou kartou. Stužku naměříme kolem dortu, ustříhneme a konce přilepíme na navlhčený marcipán.
Narozeninový zelený dort

Sestavování dortu

Spodní dort uprostřed vyztužíme ustřiženými brčky, aby se horní díl váhou nepropadl (měly by kopírovat obvod menšího dortu). Menší dort, vyztužený vespod kartonem obaleným alobalem, mírně uprostřed navlhčíme opatrně položíme na dort spodní. Pokud budeme dort do několika hodin konzumovat, vyztužovat kartónem ho nemusíme. Po sestavení upravíme zdobení.

Další skvělé recepty