Máte je rádi a nevíte jak na ně? Dlouho jsem je zkoušela, pak hledala inspiraci na zahraničních webech, pak jsem zase zkoušela a výsledek je fakt k nakousnutí… Dáte si malinové nebo pomerančové?
Ingredience
Těsto
- 70 g mouky Doves Farm samokypřící
- 50 g jemně mletých mandlí nebo šáchorové mouky
- 10–12 pol. lžic rostlinného mléka
- 3 pol. lžíce řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového tuku
- 1 káv. lžička vanilkového extraktu
- 1 káv. lžička vrchovatá psyllia suchého
- špetka soli
- 3 pol. lžíce agávového nebo rýžového sirupu
Náplň malinová
- džem malinový Lidl na pomazání
- 300 g mražených malin
- 50 ml vody
- 80 g cukru
- štáva z poloviny citrónu
- 4 g agar agaru
Náplň pomerančová
- 500 ml džusu 100% pomerančového
- 3 pol. lžíce cukru (nebo dle chuti a ostrosti džusu)
- 4 g agar agaru
- meruňkový džem Lidl
Poleva
- 210 g hořké čokolády z Lidlu (FinCare)
- 60 g tuku Omega nebo kokosového tuku nebo řepkového oleje
Dále potřebujeme
- košíčky na muffiny papírové
- plech nebo formičky na muffiny
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formičky na muffiny nebo plech si vyložíme papírovými košíčky. Zvlášť v misce smícháme suché součásti těsta (mouky, sůl, psyllium), vedle si prošleháme tekutiny (sirup, mléko, olej, vanilkový extrakt), tekutinu přilijeme do misky k suché směsi a prošleháme v hladké těstíčko. Do každého košíčku dáme pomocí dvou lžiček cca 1 vrchovatou lžičku těstíčka (konzistence jako na muffiny vláčné). Pečeme ve vyhřáté troubě 10–12 minut. Necháme vychladnout na mřížce a po úplném vychladnutí opatrně vyloupneme z papírového košíčku.
- Na želé si svaříme maliny s cukrem a 50 ml vody v malinovou šťávu. Tu přecedíme a v malém kastrůlku přivedeme k varu, přisypeme prášek agar agaru a krátce cca 1 minutu povaříme. Směs vlijeme do větší plastové obdélníkové misky a necháme zchladnout (vytvoří se želé, které by mělo mít na výšku max 0,5 cm). U pomerančového postupujeme stejně jen s jiným objemem džusu. Z hotového želé vykrajujeme formičkou kolečko, menší než je průměr piškotu, které nalepíme pomocí džemu k piškotu na rovnou stranu.
- V kastrůlku na velmi mírném plameni (stupeň 1) nebo v misce na vodní lázní rozehřejeme rozlámanou čokoládu společně s tukem, promícháme v polevu, necháme krátce zchladnout, aby nebyla horká. Polevou poléváme piškotky s želé nejlépe na mřížce, kterou si položíme na plech vyloženým pečícím papírem. Necháme vychladnout a přestříkáme další vrstvou polevy jen pro dekoraci.