PiMs piškoty
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

PiMs piškoty plněné

Máte je rádi a nevíte jak na ně? Dlouho jsem je zkoušela, pak hledala inspiraci na zahraničních webech, pak jsem zase zkoušela a výsledek je fakt k nakousnutí… Dáte si malinové nebo pomerančové?

Ingredience

Těsto

  • 70 g mouky Doves Farm samokypřící
  • 50 g jemně mletých mandlí nebo šáchorové mouky
  • 10–12 pol. lžic rostlinného mléka
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového tuku
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu
  • 1 káv. lžička vrchovatá psyllia suchého
  • špetka soli
  • 3 pol. lžíce agávového nebo rýžového sirupu

Náplň malinová

  • džem malinový Lidl na pomazání
  • 300 g mražených malin
  • 50 ml vody
  • 80 g cukru
  • štáva z poloviny citrónu
  • 4 g agar agaru

Náplň pomerančová

  • 500 ml džusu 100% pomerančového
  • 3 pol. lžíce cukru (nebo dle chuti a ostrosti džusu)
  • 4 g agar agaru
  • meruňkový džem Lidl

Poleva

  • 210 g hořké čokolády z Lidlu (FinCare)
  • 60 g tuku Omega nebo kokosového tuku nebo řepkového oleje

Dále potřebujeme

  • košíčky na muffiny papírové
  • plech nebo formičky na muffiny

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formičky na muffiny nebo plech si vyložíme papírovými košíčky. Zvlášť v misce smícháme suché součásti těsta (mouky, sůl, psyllium), vedle si prošleháme tekutiny (sirup, mléko, olej, vanilkový extrakt), tekutinu přilijeme do misky k suché směsi a prošleháme v hladké těstíčko. Do každého košíčku dáme pomocí dvou lžiček cca 1 vrchovatou lžičku těstíčka (konzistence jako na muffiny vláčné). Pečeme ve vyhřáté troubě 10–12 minut. Necháme vychladnout na mřížce a po úplném vychladnutí opatrně vyloupneme z papírového košíčku.
  2. Na želé si svaříme maliny s cukrem a 50 ml vody v malinovou šťávu. Tu přecedíme a v malém kastrůlku přivedeme k varu, přisypeme prášek agar agaru a krátce cca 1 minutu povaříme. Směs vlijeme do větší plastové obdélníkové misky a necháme zchladnout (vytvoří se želé, které by mělo mít na výšku max 0,5 cm). U pomerančového postupujeme stejně jen s jiným objemem džusu. Z hotového želé vykrajujeme formičkou kolečko, menší než je průměr piškotu, které nalepíme pomocí džemu k piškotu na rovnou stranu.
  3. V kastrůlku na velmi mírném plameni (stupeň 1) nebo v misce na vodní lázní rozehřejeme rozlámanou čokoládu společně s tukem, promícháme v polevu, necháme krátce zchladnout, aby nebyla horká. Polevou poléváme piškotky s želé nejlépe na mřížce, kterou si položíme na plech vyloženým pečícím papírem. Necháme vychladnout a přestříkáme další vrstvou polevy jen pro dekoraci.

Další skvělé recepty