Kváskové krekry
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Kváskové krekry

Je horko a kvásek nám teče po parapetu… Pečivo nestíháme ujídat a já dopékat. Tak jsem sáhla do lepkových receptů, tentokrát inspirace žitnými kváskovými krekry. S malými úpravami jsou tu skvělé chroupací tyčinky třeba na cestu na dovolenou. Jsou příjemně nakyslé a chutnají po opečeném sezamu. Pokud sezam nesnesete, můžete nahradit lněnými semínky a tahini pastu ořechovým či mandlovým máslem nebo kokosovým tukem. I čiroková mouka se dá nahradit jinou jednodruhovou.

Ingredience

Těsto

  • 250 g čerstvý kyprý kvásek
  • 30 g sezamových semínek
  • 30 g lněná mouka zlatá
  • 30 g tahini pasty
  • 10 g soli
  • 80 g čirokové mouky
  • 30 g olivový olej
  • 20 g vody

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • váleček
  • plech

Postup

  1. Z kvásku a surovin vyhněteme polotuhé těsto, které rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na 2–3 mm vrstvu těsta, krájíme rádýlkem a vzniklé pásky zatočíme opatrně do vrtulek. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10–12 minut při 200 °C.
  2. Upečené necháme vychladnout na mřížce. Chroupáme samotné jen tak.

Další skvělé recepty