Původní recept vyšel v mojí první kuchařce v roce 2015 a pochází z roku 2009, kdy byla naše Bětka malá a toužila po preclíčcích, které viděla v klasické pekárně. Zkusila jsem tehdy upravit recept z časopisu Apetit, který byl postaven na bramborách… Z batát a mouky z quinoi dostanete trochu zdravější verzi.
Ingredience
Těsto
- 200 g rýžové hladké mouky
- 100 g mouky z quinoi (jemnou kupuji od Naturalu Jihlava)
- 30 g cizrnové mouky (má např. Dm drogerie)
- 250 g uvařených oloupaných nastrouhaných batát nebo brambor (varný typ B, C)
- 125 g tuku Alsan nebo podobného min 80% tuku
- rostlinné mléko po lžících při použití brambor (jsou daleko sušší než batáty), pokud bude těsto suché a drobivé
- sůl podle chuti + hrubá sůl na posypání
- polévková lžíce chia do těsta + chia semínka nebo mák nebo sezam na posypání
- na potření směs 1 pol. lžíce řepkového oleje, horké vody a ½ lžičky jedlé sody
Postup
- Nastrouhané brambory nebo batáty, mouky, sůl a polévkovou lžíci chia v misce promícháme a nastrouháme ke směsi studený tuk. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
- Troubu rozehřejeme na horký vzduch na 190 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, necháme hodinu odležet. Z těsta odkrajujeme kousky, které na pomoučené ploše vytvarujeme do hádku a vytvoříme preclíček (velikost cca 4 cm). Preclíčky přendáme na plech. Před pečením je potřeme směsí a posypeme mákem či sezamem, případně hrubou solí. Pečeme dozlatova, trvá to cca 20–25 minut.