Klasický štrúdl s jablky nebo tvarohem a malinami.
Ingredience
Těsto (2 ks)
- 200 g jihočeského pomazánkového másla bez laktózy (1,5 balení)
- 200 g české mouky Eat-fit bešamel + mouka na rozválení
- 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
- 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
- 2 g soli
- 4 g kypřícího prášku bez lepku
Karamelizované vločky
- 50 g tuku
- 2 hrsti bezlepkových ovesných (pohankových) vloček
- 2 pol. lžíce krupicového cukru
Náplň s jablky
- 2 oloupaná na malé kostky nakrájená jablka
- skořice
- cukr dle chuti
Náplň s Lipánkem a malinami
- 2 balení Lipánku bez laktózy rozšlehané v misce s 1 balení vanilkového prášku na zahuštění
- 1 pol. lžíce cukru moučka
- hrst opraných čerstvých malin
Na potření
- 1 pol. lžíce rozpuštěného tuku
- zbytek zkaramelizovaných vloček
Dále potřebujeme
- pečící papír
- plech
Postup
- Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
- V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka (pokud je těsto suché přidáme lžíci vlažné vody). Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
- V menším kastrůlku si rozehřejeme tuk, přisypeme vločky a cukr. Pražíme za stálého míchání do světle hnědé barvy a do křupava. Necháme vychladnout.
- Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník, na který rozprostřeme cca ⅓ opražených vloček a buď jablečnou nebo lipánkovou náplň s malinami, opatrně zahrneme spodní okraje a štrúdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat.
- Hotové štrúdly potřeme zbývajícím tukem a můžeme poprášit zbytkem vloček s cukrem. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
- Servírujeme vlahý či studený.