Štrúdl s jablky

Štrúdl s karamelizovanými vločkami

Klasický štrúdl s jablky nebo tvarohem a malinami.

Ingredience

Těsto (2 ks)

  • 200 g jihočeského pomazánkového másla bez laktózy (1,5 balení)
  • 200 g české mouky Eat-fit bešamel + mouka na rozválení
  • 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
  • 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
  • 2 g soli
  • 4 g kypřícího prášku bez lepku

Karamelizované vločky

  • 50 g tuku
  • 2 hrsti bezlepkových ovesných (pohankových) vloček
  • 2 pol. lžíce krupicového cukru

Náplň s jablky

  • 2 oloupaná na malé kostky nakrájená jablka
  • skořice
  • cukr dle chuti

Náplň s Lipánkem a malinami

  • 2 balení Lipánku bez laktózy rozšlehané v misce s 1 balení vanilkového prášku na zahuštění
  • 1 pol. lžíce cukru moučka
  • hrst opraných čerstvých malin

Na potření

  • 1 pol. lžíce rozpuštěného tuku
  • zbytek zkaramelizovaných vloček

Dále potřebujeme

  • pečící papír
  • plech

Postup

  1. Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
  2. V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka (pokud je těsto suché přidáme lžíci vlažné vody). Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
  3. V menším kastrůlku si rozehřejeme tuk, přisypeme vločky a cukr. Pražíme za stálého míchání do světle hnědé barvy a do křupava. Necháme vychladnout.
  4. Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník, na který rozprostřeme cca ⅓ opražených vloček a buď jablečnou nebo lipánkovou náplň s malinami, opatrně zahrneme spodní okraje a štrúdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat.
  5. Hotové štrúdly potřeme zbývajícím tukem a můžeme poprášit zbytkem vloček s cukrem. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
  6. Servírujeme vlahý či studený.
Štrúdl s Lipánkem a malinami

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty