Staré tradiční nekynuté velikonoční pečivo s mákem nejen pro koledníky.
Ingredience
Těsto
- 250 g ve slupce vařených strouhaných brambor varný typ B
- 250–270 g Schar Mix-it + na podsypání (může být i 200 g a zbytek hladká pohanková Šmajstrla)
- 150 g bezmléčného tuku Alsan nebo Prominea změklého
- 1 vrchovatá pol. lžíce psyllia
- 1 vrchovatá kávová lžička xantanu
- špetka soli
- 1 kypřící prášek bez lepku
- 100 g moučkového cukru
- kůra z jednoho BIO citrónu
- 1 střední vejce + 1 žloutek s 2 pol. lžícemi teplé vody na potření
Dále potřebujeme
- pečící papír
Postup
Maková nádivka: 150 g máku smícháme s 50 g moučkového cukru, přelijeme 100ml horkého mléka, přidáme 1 polévk. lžíci Tuzemáku, 1 káv. lžičku skořice a špetku drceného hřebíčku, 3 pol. lžíce povidel. Necháme vychladnout.
- Uvařené, zchladlé a jemně nastrouhané brambory osolíme, přidáme cukr, kůru, vejce, změklý tuk a nakonec mouku smíchanou s psylliem, xantanem a kypřícím práškem. Vytvoříme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu (nejlépe do druhého dne) zabalené ve folii odpočinout v lednici.
- Mezitím si připravíme makovou náplň, kterou necháme vychladnout. Těsto vyndáme z lednice a necháme chvíli změknout, pak rozdělíme na polovinu. Z poloviny vyválíme na pečícím papíře posypaném moukou obdélník (cca 20 × 30 cm) jako na štrůdl o výšce těsta cca 0,5–1 cm. Opatrně potřeme ½ náplně a pomocí pečícího papíru a ruky motáme z každé delší strany směrem do středu těsta roládku, až se dvě roládky uprostřed potkají (stejně pokračujeme i s druhou polovinou těsta nebo můžeme plnit na slano, špenátovou směsi s Niva sýrem nebo balkánem apod.).
- Stočené těsto krájíme ostrým nožem na špalíčky cca 3 cm vysoké, které přendaváme na plech vyložený pečícím papírem náplní směrem nahoru. Potřeme vejcem rozšlehaným s teplou vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut. Po upečení necháme na mřížce krátce vychladnout a můžeme obalit ve směsi cukrů. V plechové krabičce vydrží uskladněné pečivo cca 1 týden dobré.