Moje maminka pracovala jako dětská sestra v jeslích a později v nemocnici na dětském oddělení. Předávání receptů na drobných papírcích bylo součástí předávání služeb mezi sestřičkami, které si navzájem nosily ochutnat třeba i vánoční cukroví… Máme takových papírků plnou jednu kuchařku… Zkuste variantu naladěnou do zelena s pistáciemi, ovoněné mletým kardamomem, hřebíčkem a skořicí. A nebo rohlíčky mandlové s prachem z mrazem sušených malin, jako dělá mistr cukrář Josef Maršálek…
Ingredience
Těsto
- 350 g bezl. směs Jizerka zelená
- 100 g cukru moučka + 1 cukr s pravou vanilkou
- špetka soli a ¼ káv. lžičky jedlé sody
- 150–160 g bezmléčného tuku např. Alsan nebo Alsan BIO
- 50 g sádla
- 100 g na sucho opražených pistácií – pro zelenou variantu
- 85 g mletých mandlí a 15 g rozmixovaných malin sušených mrazem – pro malinovou variantu
- 1 větší vejce (L)
- 1 lžička xantanu 6 g
- 1 lžička citrónové kůry BIO (nemusí být)
- ½ káv. lžičky skořice, ½ mletého hřebíčku a ¼ mletého kardamomu (ten nemusí být)
- na obalení 250 g cukr moučka + 2 vanilinové cukry
Postup
- Mouky promícháme s cukrem, mletými opraženými pistáciemi, xantanem a citrónovou kůrou (mletými mandlemi a malinový prachem). Přidáme nastrouhaný studený tuk a celé vejce. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v mikrotenové folii odpočinout přes noc v lednici.
- Druhý den těsto vyndáme z ledničky, necháme chvilku povolit, aby se nedrolilo, ale zároveň, aby nebylo úplně mazlavé. V prstech vytvoříme hádka (můžeme na pomoučené ploše) ohneme do tvaru rohlíčku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C do světle hnědého zbarvení cca 12 minut při délce „hádka“ cca 4 cm na plechu vyloženém pečícím papírem.
- Rohlíčky necháme na plechu vychladnout až jsou alespoň vlažné a pak obalujeme ve směsi moučkového a vanilinových cukrů a trošku strouhané citrónové kůry či malinového prachu… V plechové dóze vydrží cca 3 týdny.
