Díky bílkům je tento bezlepkový toustový chléb jako peřinka a i po rozmrazení chutná skvěle.
Ingredience
Těsto
- 400 g Schär Mix Bread
- 100 g Doves Farm samokypřící
- 5 g prášku do pečiva
- 2 pol. lžíce máku
- 12 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 450–500 ml perlivé vody + 1 pol. lžíce vinného nebo jablečného octa (lze nahradit ciderem)
- 1 lžíce medu nebo jiného sirupu
- 60 g řepkového oleje
- 3 bílky pokojové teploty vyšlehané se špetkou soli a pár kapkami octa v pevný sníh
Dále potřebujeme
- mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy
- pečící papír do formy na chlebíček nebo formy na tousťák
Postup
- Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypřícím práškem, solí a mákem, promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme na 2× potřebný objem teplé vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
- Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
- Bílky vyšleháme se solí a kapkou octa do pevného sněhu. K vykynutému těstu přilijeme olej a opatrně zašleháme sníh z bílků (dobře se to dělá v robotu s hnětacím hákem) až vznikne jemné tekuté těsto, které vlijeme do formy na chlebíček či tousťák vystlané pečícím papírem zakryjeme potravinářskou folií a necháme 20 minut odpočívat u nahřívající se trouby. Troubu nahřejeme na 230 °C.
- Formu s těstem vložíme (bez folie samozřejmě) do vyhřáté trouby, přidáme troubu na 250 °C a pečeme cca 20 minut, pak chléb zastříkneme slanou vodou, snížíme teplotu na 210 °C a dopékáme cca 20 minut. Pak vyndáme formu s chlebem na mřížku a pomocí papíru opatrně vyklopíme. Krájíme až úplně vychladlý. V chlebovce vydrží díky bílkům v těstě cca 3 dny dobrý a nedrobivý.