Bílé rohlíky, housky a třeba i toustový chléb, to vše vytvoříte z tohoto univerzálního těsta.
Ingredience
Těsto
- 400 g Schär Mix Bread
- 100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na posypání válu lze použít i Doves Farm samokypřící, pak prosím nedávejte kypřící prášek a těsto je trochu sušší (a přidáte 50 ml vody více)
- 7 g prášku do pečiva
- 7 g sušeného droždí
- 60 g rozpuštěného sádla
- 500–550 ml teplé vody
- 2 lžičky máku do těsta + na posypání
- ½–1 lžička soli cca 6–8 g
- 1 lžíce medu nebo agávového sirupu
Párky
- 8 menších tenkých párků bez lepku a mléčných složek
Dále potřebujeme
- mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy
- vál
- váleček
- plech
- pečící papír
- trubičky na kremrole
- sádlo na potření
Postup
- Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem promícháme vařečkou. Přisypeme droždí a opět promícháme. Přilijeme celý objem teplé vody s rozpuštěným medem či sirupem a rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).
- Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta „vpije“. Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody, troubu nahřejeme na 250 °C.
- Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík – od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem. Při natáčení na trubičky nařežeme těsto na pruhy 2 cm široké a natáčíme na lehce sádlem pomazané trubičky.
- Rohlíky na plechu vložíme do velké čisté igelitové tašky (nebo zakryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut. Vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Trubičky s těstem v polovině pečení opatrně pootočíme, aby se propekly ze všech stran. Po upečení vyndáme pečivo vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu, zůstane vláčné i druhý den a třetí… Po vychladnutí Tondových “kremrolí“ pečivo opatrně stáhneme z trubiček a vložíme malá párek omáčený v kečupu nebo hořčici.
