Naše letní láska – chladivý, nepečený – zvládnou ho s Vaší pomocí i dorostenci. V Dm drogerii v úseku potřeb do kuchyně jsem objevila v malém balíčku už hotové pečící papíry do kulatých forem. Můžu říct, že pro tvorbu nejen studených dortů ušetří spoustu práce a jsou tedy ideální…
TIP: Pokud chcete, aby byla náplň v dortu krémovější dejte na každé patro pouze 1–2 plátky želatiny nebo ji zcela vynechte, dort je třeba pak pořádně vychladit a při krájení se hodně „maže“. Pokud dáte želatiny celý balíček tedy 6 plátků, neozdobený dortík vydrží i převoz třeba na chalupu…
Ingredience
Korpus
- 200 g bezlepkových sušenek (já míchám esíčka a hořické s jablečnou vlákninou)
- 100–120 g studeného másla (podle mastnosti sušenek)
Tmavý krém
- 300 g tzn. 2 sýry Philalelphia nebo pomazánkového másla
- 1 smetana ke šlehání
- 200 g rozpuštěné a zchladlé hořké čokolády (česká Carla nebo červenou z Lidla)
- 1 balíček plátkové želatiny Dr. Oetker rozpuštěné a připravené dle návodu na sáčku pro tvorbu krémů do dortů (2–6 plátků podle požadované krémovitosti)
- 1 káv. lžička vanilkového extraktu
Světlý krém
- 250 g tvarohu v kostce
- 250 g sýru Philadelphia nebo pomazánkového másla
- 200 g rozpuštěné bílé čokolády
- 1 balíček plátkové želatiny Dr. Oetker rozpuštěné a připravené dle návodu na sáčku pro tvorbu krémů do dortů
- 1 káv. lžička vanilkového extraktu
- 2 pol. lžíce cukru
Dále potřebujeme
- dortová otvíratelná forma
- papír na vyložení
Postup
- Dortovou formu – dno i boky vyložíme pečícím papírem (obvod můžeme trochu pomazat máslem, aby papír lépe držel).
- Sušenky rozmixujeme a v misce k nim přistrouháme studené máslo. Rukou rychle uhněteme ze sušenek a másla těsto, kterým vyložíme dno formy. Necháme v lednici ztuhnout.
- Rozpustíme hořkou čokoládu a necháme chvilku zchladnout. Želatinu (2–6 plátků) připravíme podle návodu na obalu pro krémy. Rozpustíme v 5–6 lžících studené vody, necháme 10 minut rozpustit, zahřejeme a mícháme vidličkou až do rozpuštění (nesmí vřít!). Necháme chvilku vychladnout.
- Mezitím si připravíme tmavou vrstvu: vyšleháme šlehačku s vanilkovým extraktem, přidáme čerstvé sýry Philadelphia a zchladlou rozpuštěnou čokoládu, vyšleháme v hladký čokoládový krém. Lžíci krému přidáme do zchladlé želatiny, vidličkou promícháme a tuto směs vlijeme do čokoládového krému. Prošleháme a vlijeme na sušenkový korpus zchladlý ve formě. Necháme v ledničce ztuhnout.
- Do mezipatra můžeme vsypat borůvky nebo nakrájené plátky jahod…
- Světlou čokoládovou vrstvu připravíme stejně jako jsme připravovali tmavou… V pořadí želatina, rozpuštění tentokrát bílé čokolády, ušlehání smetany s extraktem a tady i s dvěma lžícemi moučkového cukru, přišleháme tvaroh a Philadelphii nebo pomazánkové máslo atd… viz. bod 4. Světlou čokoládovou vrstvu nalijeme na ztuhlou tmavou čokoládovou vrstvu a ovocnou vrstvu. Necháme opět ztuhnout.
- Pokud si sušenkový základ připravíte den předem a necháte ho v lednici ztuhnout, tak ten zbytek zvládnete za 30 minut… Po vyndání z lednice opatrně odstraníme obruby dortové formy a odstraníme z boků dortu pečící papír.
- Dozdobíme ovocem a můžeme konzumovat.
