Kynutého beránka nebo kynutou makovou bábovku milovala moje maminka… recept jsem upravila ze svých vegan buchet bez lepku.
Ingredience
Těsto
250 g Schär mix B + na pomoučení válu
100 g Jizerka zelená (kdo nesmí Jizerku pak bílá chlebová Doves farm)
300 – 330 ml neslazeného mandlového mléka (pozor záleží zda použijete Jizerku nebo DF)
80 g cukru krupice
1 citrónový cukr Dr. Oetker nebo lžíci BIO citrónové kůry + 15 g cukru krupice
velká špetka soli
4 g bezl. prášku do pečiva
6 g sušeného droždí
2 pol. lžíce Tuzemáku, špetka vanilky
1 pol. lžíce řepkového oleje do těsta
Dále potřebujeme
- Keramická nebo jiná větší forma na beránka (objem cca 1,8 l)
- Alsan na vymazání
- kukuřičná strouhanka na vysypání
- malá nádoba s 300 ml na dno trouby pro vývin páry
Postup
- Mléko ohřejeme tak na 30-35°C, přidáme rum, rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, cukr, přidáme sušené droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část (dávám 2/3 a pak přilévám dle potřeby) a rukou nebo hnětacím hákem vyhněteme polotuhé jemné těsto, necháme cca 5 hodin odpočívat v zakryté míse v lednici. (Ráno zadělám po obědě zpracuji a peču).
- Po vykynutí necháme těsto z lednice hodinu odpočinout na lince v teple, do těsta přidáme olej a zapracujeme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, vytvoříme válec, který oválíme v mouce, aby se nelepil (nikdy nezapracováváme mouku do již vykynutého těsta!). Opět plochu pomoučíme, aby se těsto nechytalo podložky a vyválíme obdélník o výšce cca 1 cm. Potřeme náplní smotáme do rolády, zahrneme okraje a vložíme do připravené vymazané a vysypané formy. Necháme odpočívat 20 minut v troubě vyhřáté na 50°C, pak vyndáme na linku.
- Troubu vyhřejeme na statické teplo nejprve na 230°C. Na dno trouby plochou nádobu s 300 ml vody. Pečící formu vložíme do vytopené trouby, pečeme cca 20 minut, pak snížíme na 200°C, vyndáme nádobu se zbytkem vody a dopékáme dalších cca 25 minut, pak vypneme troubu a necháme v chladnoucí troubě dosušit cca 5 minut. HODNĚ ZÁLEŽÍ NA TOM, JAK MOC VÁM PEČE TROUBA, MUSÍTE SI TO VYZKOUŠET!
- Beránek ve formě vyskočí a pokud máte přiklápěcí, nadzvedne horní díl, nebojte se toho. Opatrně přiklopeného vyndáme na mřížku a necháme ve formě na mřížce vychladnout cca 10 minut než jde uvolnit horní díl formy, pak necháme beránka vychladnout ve spodním díle cca 30 minut a opatrně uvolníme a vyklopíme na mřížku. Můžeme si opatrně pomoci příborovým nožem pokud jsou okraje připečené, pocukrujeme. Uchováváme pod alobalem, dobrý zůstane až tři dny.
Maková náplň: svařit 20 g tuku Alsan + 200 ml rostlinného neslaz. mléka+ 200 g mletého máku + 80 g třtinového cukru+ skořice a citrónová kůra podle chuti+1 pol. lžíce Tuzemáku+ kukuřičná strouhanka na dohuštění cca 2 pol. lžíce nebo mírně svařte bez zahuštění, až se mléko vyvaří.