Cuketový kynutý koláč šachovnice
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Kynutý koláč šachovnice

bez lepku, laktózy, možno i bez vajec

V těstě Vám cuketka udělá ohromnou službu, těsto získá vlhkost a pružnost. Pokud nemůžete ani vaječné žloutky, klidně je u tohoto těsta vynechte a přidejte 1,5 lžičky guarové moučky, okraje koláče pak potírejte tukem rozpuštěným v rostlinném mléce. Guarová moučka s cuketkou to prostě zvládnou i bez vajíček…

Ingredience

Těsto

  • 250 g Schär Bread
  • 200 g Jizerka nebo Doves Farm růžová
  • 100 g cukr moučka + cukr s pravou vanilkou
  • špetka soli
  • 4 g kypřícího prášku
  • 1 pol. lžíce strouhané BIO citrónové kůry
  • 100–120 g jemně strouhané oloupané mladé cuketky bez pecek
  • 6–7 g sušeného droždí
  • 150–200 ml teplého rostlinného mléka (dle použité mouky)
  • 1 žloutek (nemusí být)
  • 50 g rozpuštěného bezmléčného tuku Alsan, Prominea
  • Ovoce dle chuti a sezóny – pokud je třeba dosladíme

Maková náplň

Svaříme dohromady:

  • 30 g tuku
  • 200 ml rostlinného neslaz. mléka
  • 200 g mletého máku
  • 80 g třtinového cukru
  • skořice a citrónová kůra podle chuti
  • 1 pol. lžíce Tuzemáku
  • kukuřičná strouhanka na dohuštění cca 4 pol. lžíce

Tvarohová náplň

  • 4 ks Lipánku bez laktózy (trochu náplně zbude)
  • 2 žloutky
  • kůra z BIO citrónu
  • 2 pol. lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo škrobu
  • plátky mandlí na posyp

Dále potřebujeme

  • plech 30 × 40 cm
  • pečící papír
  • trezírovací sáčky s širší zdobící špičkou

Postup

  1. V kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny kromě droždí a rukou rozemneme se suchým základem cuketkové slzičky. Vmícháme sušené droždí a pomalu podle potřeby doléváme mléko (pokud používáme žloutek, v mléce jej rozšleháme). Těsto by mělo být vláčné a ne příliš tuhé. Necháme kynout na teplém místě v zavřené míse cca 1,5–2 hodiny.
  2. Troubu zahřejeme na 230 °C, na dno trouby dáme hrnec s vodou (cca 1 l). Ovoce (půlky meruněk) propláchneme a necháme na sítku okapat, případně ho procukrujeme. Plech 30 × 40 cm vyložíme pečícím papírem. Je dobré pod papír kápnout trochu oleje, papír se pak po plechu neposouvá. Do vykynutého těsta přidáme rozpuštěný tuk a zapracujeme ho rukou nebo vařečkou do těsta. Těsto vlhkou rukou rozprostřeme po plechu (nebo pomocí malého válečku) a vytvoříme prsty tak 0,5 cm kraje. Pomocí trezírovacích sáčků se širší zdobící špičkou střídavě tvoříme čtverce náplně a ovoce, tak aby tvořila vždy jedna náplň šikmý pás nebo šachovnici. Okraje potíráme rozpuštěným tukem v rostlinném mléce nebo vodě.
  3. Ve vyhřáté troubě pečeme cca 15 minut, pak teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut (pokud se připaluje, přikryjeme alobalem, necháme 5 minut ve vypnuté troubě dojít).
  4. Koláč necháme na mřížce vychladnout a dle chuti docukrujeme. Skladujeme přikrytý čistou nevoňavou utěrkou a na ní alobalem.

Další skvělé recepty