Medové perníčky

Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi

Tyhle perníčky peču do mikulášských nadílek, i na Vánoce. Z vyššího těsta zvládnete i chaloupku. Skvělé jsou tyto perníčky promazané a vždy dva k sobě přilepené švestkovými povidly a proložené kouskem marcipánu, polévané čokoládou.

Ingredience

Těsto

  • 150 g mouky Schär Patisseria + na vyválení
  • 100 g mouky Jizerka nebo 270 g mouky Bake a Cake Adveni medical (bez sóji), případně část lze nahradit pohankovou nebo jahelnou či hladkou čirokovou
  • 100 g cukru moučka
  • 80 g mletých mandlí nebo šáchorové mouky při alergii na madle a ořechy
  • 1 káv. lžičku xantanu
  • 2 pol. lžíce kakaového prášku
  • 2 celá velká vejce + 1 na potření
  • 60 g rozpuštěného bezmléčného tuku Alsan, Promeinna
  • 2 vrchovaté pol. lžíce tekutého medu nebo karamelu či kombinace s melasou
  • strouhaná kůra z jednoho BIO pomeranče
  • pár kapek přírodního pomerančového oleje (cca 3) – nemusí být
  • 1 rovná kávová lžička jedlé sody
  • 1 pol. lžíce perníkového koření bez lepku např. Benkor nebo Grešík
  • ½ kávové lžičky mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • pokud je těsto husté ředíme po kapkách rostlinným mlékem

Poleva

  • zdobíme čokoládovou polevou (hořká čokoláda bez mléka a Omega tuk v poměru 3:1) a mandlovým marcipánem

Dále potřebujeme

  • pečící papíry

Postup

  1. Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme tekutiny – med, vejce, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence „odtékat z dlaně“.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské folie, necháme v lednici odpočinout do druhého dne.
  3. Před rozválením musíme těsto alespoň jednu hodinu z lednice vyndat do pokojové teploty, aby povolilo. Troubu předehřejeme na 160 °C. Vyvalujeme na pomoučené ploše na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Po upečení horké potíráme rozpuštěným vejcem, lépe čistým žloutkem, aby byly perníčky lesklé.
  4. Zdobíme podle nálady bílkovou polevou, cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty