Odlehčená frittata
Radka Vrzalová

Radka Vrzalová

Odlehčená frittata

bez lepku, případně bez laktózy

Tato forma odlehčené vaječné omelety Vás určitě dostane. Plná bílkovin, zeleniny, na povrchu křupavá a zlatá, uvnitř vláčná. Podávat můžete beze studu k snídani, v době oběda a s lehkým zeleným salátem klidně i k večeři.

Tak moc je dobrá!

Ingredience (pro 4 osoby)

Těsto

  • 3 střední brambory
  • 1 růžice brokolice + kmín a sůl na vaření
  • 1 červená paprika
  • ½ střední červené cibule nakrájená na drobné kostičky
  • 4 střední vejce
  • 2 balení Cottage bez laktózy Madeta
  • 1 balení Natur bílého jogurtu bez laktózy Madeta
  • 200 g šunky nejvyšší kvality nakrájené na kostičky
  • 200 g strouhaného sýra z Tylžského bochníku 48 % s nízkým obsahem laktózy (nebo tvrdého bezlaktózového sýra)
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • muškátový oříšek dle chuti
  • 1 pol. lžíce řepkového oleje

Dále potřebujeme

  • skleněná mísa o průměru cca 28 cm

Postup

  1. Zeleninu omyjeme – brokolici rozebereme na drobné růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky, červenou papriku na drobné kousky.
  2. V misce smícháme jogurt, vejce, Cottage sýry, polovinu strouhaného sýra, koření a sůl.
  3. Na lžíci oleje osmažíme cibuli a na kostičky, šunku a papriku. Necháme vychladnout.
  4. Brokolici a brambory uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do poloměka, cca 10 minut. Poté přelijeme ledovou vodou – aby brokolice neztratila barvu. Necháme vychladnout.
  5. Na dno mísy rozvrstvíme plátky brambor a brokolici, navrstvíme šunku s paprikou a cibulí – přelijeme prošlehanou směsí vajec se sýrem a kořením. Lehce sklepeme, aby se vše promíchalo. Na vrch rozprostřeme druhou polovinu strouhaného sýra.
  6. Pečeme na statické teplo při teplotě 230 °C do zlaté barvy cca 10–15 minut. Servírujeme teplé, vlažné i studené.

Další skvělé recepty