Tato forma odlehčené vaječné omelety Vás určitě dostane. Plná bílkovin, zeleniny, na povrchu křupavá a zlatá, uvnitř vláčná. Podávat můžete beze studu k snídani, v době oběda a s lehkým zeleným salátem klidně i k večeři. Tak moc je dobrá!
Ingredience (pro 4 osoby)
Těsto
- 3 střední brambory
- 1 růžice brokolice + kmín a sůl na vaření
- 1 červená paprika
- ½ střední červené cibule nakrájená na drobné kostičky
- 4 střední vejce
- 2 balení Cottage bez laktózy Madeta
- 1 balení Natur bílého jogurtu bez laktózy Madeta
- 200 g šunky nejvyšší kvality nakrájené na kostičky
- 200 g strouhaného sýra z Tylžského bochníku 48 % s nízkým obsahem laktózy (nebo tvrdého bezlaktózového sýra)
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- muškátový oříšek dle chuti
- 1 pol. lžíce řepkového oleje
Dále potřebujeme
- skleněná mísa o průměru cca 28 cm
Postup
- Zeleninu omyjeme – brokolici rozebereme na drobné růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky, červenou papriku na drobné kousky.
- V misce smícháme jogurt, vejce, Cottage sýry, polovinu strouhaného sýra, koření a sůl.
- Na lžíci oleje osmažíme cibuli a na kostičky, šunku a papriku. Necháme vychladnout.
- Brokolici a brambory uvaříme v osolené vodě se špetkou kmínu do poloměka, cca 10 minut. Poté přelijeme ledovou vodou – aby brokolice neztratila barvu. Necháme vychladnout.
- Na dno mísy rozvrstvíme plátky brambor a brokolici, navrstvíme šunku s paprikou a cibulí – přelijeme prošlehanou směsí vajec se sýrem a kořením. Lehce sklepeme, aby se vše promíchalo. Na vrch rozprostřeme druhou polovinu strouhaného sýra.
- Pečeme na statické teplo při teplotě 230 °C do zlaté barvy cca 10–15 minut. Servírujeme teplé, vlažné i studené.