Medové perníčky bez lepku a mléka i vajec

Medové perníčky s pomerančem – bez lepku a mléka, vajec, ořechů i sóji

Díky jablíčku a lnu v těstě jsou ihned měkké. Skvělé jsou tyto perníčky promazané a vždy dva k sobě přilepené švestkovými povidly a proložené kouskem marcipánu, polévané čokoládou.

Ingredience

Těsto

  • 270 g mouky jemné pohankové + na vyválení
  • 100 g cukru moučka
  • 80 g šáchorové mouky (Erdelmandel – tygří ořechy při alergii na madle a ořechy) nebo mletých mandlí
  • 25 g lněné mouky rozmíchané ve 100 ml horké vody (pořádně vyšlehat vidličkou)
  • 1/2 velkého najemno strouhaného jablíčka
  • 70 g rozpuštěného bezmléčného tuku Alsan
  • 2 vrchovaté pol. lžíce tekutého medu nebo karamelu či kombinace s melasou
  • strouhaná kůra z jednoho BIO pomeranče
  • pár kapek přírodního pomeračového oleje (cca 3) – nemusí být
  • 1 rovná kávová lžička jedlé sody + špetka soli
  • 1 pol. lžíce perníkového koření bez lepku např. Benkor nebo Grešík
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • pokud je těsto husté ředíme po kapkách rostlinným mlékem
  • Na potření: 6 lžic horké vody, v nich rozpustit lžíci řepkového oleje, lžičku medu či sirupu a lžičku kuku nebo tapiokového škrobu

Dále potřebujeme

  • Zdobíme čokoládovou polevou (hořká čokoláda bez mléka a Omega tuk v poměru 3:1) a mandlovým marcipánem nebo použijeme bílé zdobení Dr. Oetker
  • pečící papíry

Postup

  1. Mouky smícháme s kořením, cukrem, solí, sodou, pomerančovou kůrou a mletými mandlemi nebo šáchorovou moukou. Přidáme tekutiny – med, gel z lněného semínka, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence „odtékat z dlaně“.
  2. Těsto zabalíme do potravinářské folie, necháme v lednici odpočinout do druhého dne.
  3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto prohněteme a ihned vyvalujeme na dostatečně pomoučené ploše na výšku 0,5 cm. Vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12-15 minut. Po upečení horké potíráme nebo nemusíme.
  4.  Zdobíme podle nálady cukrovým zdobením, čokoládou a marcipánem. Skladujeme v plechové dóze.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty