Trudel chléb

Moje verze chleba z hrnce pro začátečníky podle Trudel

Jeden z prvních chlebů, který jsem před 12 lety začala péct, byl z německých webových stránek Trudel Marquardt. Vyměnila jsem mouky, zkrátila jsem dobu prvního kynutí a stejně je to stále jednoduché na suroviny i zpracování, zvládne každý začátečník…

Základem je mít velký litinový hrnec z domácích potřeb nebo po babičce a ošatku nebo aspoň mísu vyloženou bílým plátnem a vysypanou moukou nebo mísu vymazanou olejem. 

Ingredience

Těsto

Suroviny jsou na 1 bochník cca 950 g

  • 300 g Schär Mix B + na vysypání ošatky nebo plátna
  • 200 g Schär Mix it Dunkel
  • 1 čajová lžička soli (8-10 g)
  • 1 čajová lžička drceného nebo mletého kmínu
  • 1 pol. lžíce krupicového cukru
  • 2 g sušeného droždí
  • 550 ml – 600 ml teplé vody
  • 1 pol. lžíce oleje nebo sádlo

Dále potřebujeme

  • mísa s poklopem na kynutí těsta, ošatka nebo mísa (viz. výše)
  • potravinová folie nebo igelitová taška
  • hrnec vhodný do trouby s poklicí nejraději litinový (nebo mísa s poklopem z varného skla – SIMAX)

Postup

  1. V míse smícháme mouky s kmínem a solí, uprostřed uděláme důlek a do něho nasypeme cukr a na ně sušené droždí. Opět promícháme. Přilijeme cca ½ objem teplé vody a rukou zapracováváme a po troškách přiléváme až nám po zapracování celého objemu vznikne kompaktní polotuhé lepivé těsto, které dáme do kynoucí mísy s poklopem a necháme stát 12 hodin na lince při pokojové teplotě nebo můžete dát na 18 hodin do lednice.
  2. Vykynuté těsto ručně dobře prohněteme s lžící tuku, vytvarujeme bochníček, který vložíme do ošatky vysypané moukou (mísa vymazaná olejem) a přetáhneme folií nebo dáme do igelitu. Necháme odpočívat 2 hodiny při pokojové teplotě.
  3. Hrnec zavřený poklicí vložíme do trouby a roztopíme jí na 210°C. Až se trouba s hrncem nahřeje, vyndáme hrnec na mřížku ven, opatrně odložíme poklici a bochníček chleba rukou opatrně vyjmeme z ošatky a přesuneme do hrnce, uděláme nožem zářezy. Hrnec přiklopíme a dáme na 50 minut péct. Po uplynutí času odklopíme poklici a 20 minut chléb dopékáme.
  4.  Po upečení chleba přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Zabalený v utěrce a alobalu vydrží 3 dny. Pak rychle plesniví.

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty