Světlý dortík velký a malý

Světlý fitness dort 2 v 1

Tentokrát jeden odlehčený jogurtový, který ocení i ženy, které jedou v LOW carb a jeden bezmléčný s pudinkovým želé.
Korpus je bez lepku i mléka a je možné je plnit bezlaktózovými mléčnými výrobky, či jen promazat marmeládou, vytvořit krém z rostlinného tuku a pudinku z rostlinného mléka, ovocným želé z pudinku apod., pařížským krémem z kokosové smetany a hořké čokolády s kapkou likéru apod…

Ingredience

Korpus

Světlý jogurtový s bílkovou náplní a sníženým obsahem cukru

  • 3 velká vejce L (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
  • 3 mírně vrchovaté pol. lžíce xylitolu
  • 1 pol. lžíce citrónové šťávy + kůra z ½ BIO citrónu
  • 1 káv. lžička vanilkového extraktu
  • 2 pol. lžíce horké vody
  • 3 pol. lžíce řepkového oleje
  • 6 mírně vrchovatých lžic rýžové mouky
  • forma 16 cm průměr vymazaná rostlinným tukem vysypaná kukuřičnou strouhankou

Náplň větší dortík

  • 1 zakysaná smetana 150 g
  • 2× Skyr meruňkový
  • hrst okapaných kompotovaných meruněk
  • 1 pol. lžíce xylitolu
  • 6 plátků želatiny

Náplň menší dortík

  • pudinkový prášek vanilkový bez lepku
  • 2 pol. lžíce xylitolu
  • 300 ml šťávy z kompotu + 100 ml teplé vody
  • meruňková marmeláda

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme se solí v pevný sníh. Ve vedlejší misce vyšleháme žloutky se sladidlem, citrónovou kůrou, šťávou a vanilkovým extraktem do světle žluté pěny cca 2 minuty mixérem. Přilijeme horkou vodu, prošleháme, přidáme olej, prošleháme. Nakonec přisypeme mouku a kypřidlo a opět prošleháme v hladký krém cca 1 minutu. Žlutou hmotu opatrně vmícháme do bílků, spojíme v těsto, které vlijeme do připravené vymazané a vysypané formy.
  2. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20–25 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Po upečení necháme ve formě vychladnout na mřížce cca 10 minut, pak opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme zcela vychladnout. Korpus dvakrát prořízneme (středová část piškotu by měla být cca 3 cm široká – využijeme pro menší dort bez mléka).
  3. Náplň – jogurty Skyr prošleháme se zakysanou smetanou, dosladíme xylitolem podle chuti (nemusí být). Dortovou formu, ve které se dort pekl umyjeme, osušíme a buď boky vyložíme acetátovou folií (cukrářské potřeby) nebo po obvodu pruhem pečícího papíru. Můžeme i obvod formy vytřít olejem a vysypat moučkovým cukrem (aby se dort po vychladnutí dobře oddělil od formy). Je možné po obvodu naskládat plátky ovoce – jahod apod. – pěkně to pak vypadá…
  4. Na malý bezmléčný dortík z prostředku korpusu – na ovocnou vrstvu nakrajíme meruňky, ty poklademe na povrch, který jsme jemně namazali meruňkovým džemem a zalijeme meruňkovým pudinkovým želé (z 1 vanilkového pudink. prášku připravená z ovocné šťávy cca 250 ml doředěná vodou, doslazená podle chuti). Dortík polijeme želé a necháme ztuhnout. Zbytek želé je možné dát do pohárků a podávat třeba s ušlehanou kokosovou smetanou. Obvod dortíku pomažeme marmeládou a přilepíme plátky mandlí…

Komentáře

Zobrazením komentářů souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů.

Další skvělé recepty