Tahle verze špenátu se Vám jistojistě bude líbit. Roláda je lehounká jako peříčko. Skvělá volba na Zelený čtvrtek. Jednoduchá a efektní.
Ingredience
Těsto
- 4 vejce M (žloutky, bílky zvlášť)
- 4 mírně vrchovaté lžíce cukru krupice + 1 vanilinový cukr
- špetka soli
- 125 g čerstvého Baby špenátu (1 vanička)
- 3 pol. lžíce řepkového oleje
- kůra z ½ BIO citrónu a pár kapek šťávy do bílků
- 10 g vanilkového pudink. prášku
- 6 mírně vrchovatých lžic rýžové hladké mouky (Natural Jihlava)
- 6 g kypřícího prášku bez lepku
Náplň
- 2 Lipánky bez laktózy
- 2 Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 1 sáček sypká jahodová náplň Dr. Oetker
- 2 pol. lžíce moučkového cukru
Dále potřebujeme
- 2 pečící papíry
- utěrka
- cukr moučka
- plech
Bezmléčná varianta
- tuhá část (cca 400 g) z plechovky kokosového krému či mléka (řádně vychlazené nejméně 24 hodin) vyšlehaná s 1 sáčkem sypké jahodové náplně Dr. Oetker, případně přišlehat 1 vegan cream chesse
Postup
- Troubu nahřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citrónové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 pol. lžíci cukru, šleháme, až se rozpustí a sníh bude pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru se lžící oleje.
- Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citrónovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřící prášek krátce prošleháme.
- K vaječné směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Stěrkou uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
- Rozprostřeme si utěrku, na ní pečící papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
- Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená), opatrně překlopíme papír s roládou, na připravený pečící papír mírně pocukrovaný cukrem moučkou. Horní papír, opatrně od rolády odtrhneme a roládu pomocí utěrky smotáme. Celý váleček dáme vychladnout na mřížku.
- Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečícím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.